Boti, boti, boti…

Diu en Carlos Torrent que si un dia et cases i, en lloc d’arròs, et tiren avellanes en sortir de missa, la unió amb la teva parella es torna més forta. També diuen que els nascuts a Ciutadella podem veure ballar el sol i duim la festa dins la sang, que és quasi com dir que hi ha milions de cèl.lules en forma de creueta de Malta que ens recorren el cos. I que quan ens fan una anàlisi, la sang no ens surt vermella, sinó de color vermell de Sant Joan, que no és el mateix. De fet, som tan especials que ens agrada olorar els cossos suats i la caca de cavall, perquè forma part de l’olor de la festa.
I així, encesos per un esvalot irracional, ens plantam davant cal caixer senyor disposats a fer puesto i malmirar a qui pronuncia la e girada. Llavors un crida «boti, boti…» i tothom, maonesos i tot, es posa a botar alhora. Com un madridista al Camp Nou envoltat de Boixos Nois. I cantam «no en volem cap que no sigui d’aquí» sense reparar que adaptam la tradicional «Cançó dels borratxos» de València. Com quan som as Born, on poc pensam que el tataterotatum del jaleo és «El Postillón de la Rioja», una jota d’Aragó.
Però, així i tot, encara veim els 30.000 mallorquins i catalans que ens arriben com a invasors que ens espanyen la festa, i trobam vergonyós que es permeti a les navilieres transportar tanta gent. Duim tantes cucales posades que oblidam que les badades i imprudències més perilloses dels darrers anys les han protagonitzades, precisament, ciutadellencs que es sentien més santjoaners que cap. Perquè si són els de fora els únics que massifiquen, què fem noltros triplicant de cop l’assistència a Sant Cristòfol o Sant Bartomeu? No espenyam també la festa al vellet de Ferreries o Es Migjorn Gran que abans podia veure el jaleo des de la porta de casa seva i ara s’ha d’amagar a dintre?
Es cert que tenim unes festes espectaculars i que Ciutadella té motius per a sentir-se’n orgullosa. Però només farem la festa més gran quan deixem de mirar l’ADN i el DNI de qui la disfruta, i siguem els primers en viure-la amb respecte i educació…

11 Responses to “Boti, boti, boti…”

 1. Edurne dice:

  Me gusta tu post, David. Muy sensato.

 2. Marc dice:

  Perdona David, però me sembla un poc irreal el que dius, encara que soni bé.
  Saps molt bé que els accidents els provoca s’aglomeració de gent i que mai s’ha fet res per minimitzar es riscos, perquè d’un temps enrera, Sant Joan s’ha convertit amb un negoci. Un negoci per bars, navilieres,…. . Tampoc es queixen es bars de Ferreries o Es Migjorn durant ses festes.
  Ses normes s’han creat, per norma general a tots es sectors, després d’accidents. Si s’ha de possar límits a la gernació que arriba per Sant Joan, s’haurà de fer. També hem de pensar que un arribada massiva de persones a un lloc qualsevol, per normativa, ha de ser controlada i analitzada els recursos d’emergències que es poden donar. Si, per qualsevol d’es motius, aquest nombre de persones és excesiu per la zona on s’han de dur a terme es actes, haurà de limitar-se es seu aforament. Això sumat a sa gran quantitat de gent beguda que hi ha…..i ho saps bé…..sa gran majoria de fora, i sense sebre solsament a on van, amb es perill que açò duu.
  Gent de fora si, massificació no.

  • Per açò mateix s’ha fet un Pla d’autoproteccio amb un aforament. Es problema és que sa tramitació ha estat caòtica i, a només dues setmanes, tot encara està en l’aire…

   • Marc dice:

    Idò no trobes que, al menys enguany, s’haurien de prendre ses mesures necessàries per limitar s’aglomeració de gent per festes, inclòs sa limitació de escales al port comercial? No seria responsabilitat de ses administracions tan locals (Pla d’Autoprotecció – Ajuntament) com autonòmiques (Ports IB – Sr. Deudero) de no fer el possible per minimitzar els riscos de nous accidents fins que la Direcció General d’Emergències no doni es vist i plau al nou Pla?

    • No s’ha de limitar s’arribada de vaixells, ni crec que legalment es pugui. Lo únic que es pot limitar és s’aforament a espais reduïts o potencialment perillosos. Per açò, es famós Pla d’Autoprotecció. Es problema és haver-lo deixat en mans prou incompetents…

     • Marc dice:

      Tan forts són els interesos per defensar les navilieres per part de determinats mitjans de comunicació? Publicitat?
      No existeixen trabes legals (ho saps), només polítiques. I menys quan es tracta de minimitzar riscos amb emergències.
      Es diu «Riesgos Antrópicos», i està estipulat per Protecció Civil: «Riesgos asociados a grandes concentraciones humanas». Que no ho vulguin desenvolupar és un altre tema, perquè a una illa està clar que es pot limitar es nombre de visitants (hi ha exemples a Espanya i al món sencer), però aquest punt seria, políticament, incorrecte tocar-lo.
      Per altres motius, però sempre de forma legal, tens un exemple de fa només dos dies (no per temes de seguretat):
      http://www.preferente.com/noticias-de-transportes/cruceros-transportes/los-cruceros-las-siguientes-victimas-de-la-futura-alcaldesa-de-barcelona-253744.html

     • Es pot mirar el que dius. Però, en primer lloc, que et quedi clar que un servidor no defensa ningú, ni navilieres ni res, ni molt menys per interés empresarial. D’altra banda, entenc que una cosa és llimitar l’activitat de creuers i l’altra, un transport públic de línia regular per tot l’any. I em sembla lícit des d’un punt de vista empresarial que, a canvi de mantenir el servei durant l’hivern, les companyies puguin fer el seu agost a l’estiu. Ja te dic, es pot mirar, si bé sempre que s’ha plantejat a nivell polític s’ha arribat a sa mateixa conclusió legal.

     • Marc dice:

      Perdona David. No t’ho prenguis com algo personal el tema dels mitjans de comunicació.
      Respecte el tema de diferenciar creuers i línia regular, aquestes segones ja no estàn tan regulades com abans, es a dir, ja no tenen limitacions legals per establir ruter i freqüencies en funció de sa temporada, per tant sa seva disposició és per «riesgo y ventura», de forma especial al port de Ciutadella per no pertanyer a Ports d’Interés General per al Ministeri de Foment.
      Ses navieres no fan cap favor atracant en s’hivern quasi cada dia, a canvi de fer-ho mil vegades en s’estiu. Ses navieres tenen contractes molt específics amb es transportistes (s’exemple més clar el tens amb Mercadona i es Dic de Son Blanc), que són és que realment exigeixen i «controlen» ses freqüencies, especialment a s’hivern.
      Per tant, i com bé dius, arribam a sa conclusió que políticament no interessa….que no és el mateix que dir que legalment no és pot (Seguretat i Política no han rallat mai es mateix idioma).
      Veig que també treis sa notícia d’es ducs d’alba per creuers i línia regular. Esper, i baix es punt de vista crític que hauria de ser sempre un mitjà de comunicació independent, qualque dia tinguessiu interés en sebre el per què de aquests dos ducs d’alba. Gastarem 2,5 millons més a n’es port per tenir vaixells 20 mts més grans que ara??? Però que és aquest expoli a ses arques públiques per afavorir una empresa privada com Baleària??? Siguem clars: Es creuers sí o sí no podràn atracar a Ciutadella fins passades les 12, i s’hauràn d’anar a les 6 d’es capvespre com a tard (o bé passar tot es vespre a n’es port atracats que açò no ho fa ningú més que es megaiots). Si ho penses bé, es problema que té es port ara és que hi ha només dues navieres i cada un té un moll asignat bàsicament (no sempre). Això vol dir uns horaris que cumplir. Una naviera, que té entre 2 i 3 vaixells operant a Ciutadella quan hi ha més tràfic, ha de fer sortir es vaixell de càrrega de Barcelona per a que operi es de passatge i després tornar a entrar. Clar, si feim s’altre moll més gran, ja podràn atracar es dos grossos a la vegada i tots contents…..o no….per què…a ón atracarà es tan famós creuer de fins a 185 mts (sic) si es port té una activitat del 99,9% de tràfic regular?? Podria viure es port sense aquesta inversió per una empresa privada? Sí. S’aprofitarà es ducs d’alba per tenir creuers? Molt probablement NO!!! Són pures matemàtiques i esper que governi qui governi (m’és ben igual), no malgastin doblers públics per afavorir empreses privades que no donen valor afegit a n’es port comercial. Ells vindràn igual a Ciutadella, estic seguríssim, perquè els contractes que tenen tant Iscomar com Baleària són sa base. Però sense els ducs d’alba…ay amigo….tot els hi surt més car. I jo encara pag lo mateix per anar a Barcelona amb es cotxe o per comprar a Mercadona (preus més cars que a Palma o Barcelona)….i açò que deien que Ciutadella esteia més aprop i gasten menos i bla bla bla.
      Res company….arribam a lo de sempre….i per açò feia es comentari d’es principi: Sant Joan s’ha convertit en part d’es negoci i tenim lo que mos mereixem. O feim una passa endavant TOTS, o es video aquest d’es voluntaris de Sant Joan que corre per es FB, serà cert que es produirà.

     • Genial, Marc, res a dir, per açò mateix sempre he críticat que fer dos ducs D’alba per barcos de fins a 185 metros no té sentit, ja que només atreuràs a un terç dels creuers que ja atraquen a Maó. Així que, si és per creuers, que en facin quatre de cop i puguin venir barcos de més de 250 metres o millor que es guardin es 2’4 milions per coses més productives. Es problema és que tenim uns polítics tan flacs que els hi foten gols per s’esquadra cada dos per tres. I ells es conformen amb anar apadassant sense arribar a aclarir res. «Millor ara dos i ja en farem dos més més endavant», diuen. Y así nos va…

 3. Joan (DeCiutadella) dice:

  Quan vaig veure aquest article al diari de paper el vaig llegir perquè em va cridar l’atenció el títol. Em va agradar. Ara que veig que puc deixar un comentari aquí, el vull deixar: David, m’ha agradat molt. Salutacions.

 4. Joana de sempre dice:

  Molt bon article! Com a mallorquina que fa anys i panys que estima la vostra festa i que la viu des del respecte i l’admiració, em sent completament identificada amb el que dius i pens que en fas un anàlisi molt encertat. Visca Sant Joan!

Leave a Reply