Tots a una

Possiblement mai no veurem cap escultura de Chiqui de Sintas, ni un carrer amb el seu nom, però el grau d’identificació que el seu poble ha assolit amb l’exalcalde de Ciutadella, sobretot després de l’accident mortal dels Jocs des Pla que accelerà la seva dimissió, és inaudit en un municipi tan castigat per la política. La denúncia per via penal que la família de la difunta ha interposat contra seu l’ha entronitzat. Més de 2.000 persones se’n fan ja públicament tan responsables com ell.
El «Tots som Chiqui» que llegim i sentim de boca no només de membres del PP ens recorda la «Fuenteovejuna» de Lope de Vega, aquell poble en què tots, des del pagès al sabater, es responsabilitzaven per igual d’haver-se rebel·lat contra la injustícia. «¿Quién lo hizo? Fuenteovejuna, todo el pueblo a una».
I no és ja que no volguem que, com ha passat amb la Fiscalia en revocar el tercer grau al presidiari Matas, la jutgessa de Ciutadella tampoc no es pugui abstreure del sentiment social que l’envolta. Perquè no només van mancar voluntaris as Pla. També tingué a veure la velocitat del cavall i la badada del matrimoni. Que per algun motiu mai no s’ha imputat al batle de Pamplona quan un bou ha empitonat de mort un corredor a l’encierro.
Tampoc no es pot culpar a qui perd la vida en un accident, ni a la seva família per anar al Jutjat. O és que la reacció popular seria la mateixa si qui hagués mort fos de Ciutadella? Una cosa és que s’acusi a un alcalde honrat, que s’ha preocupat més que cap altre per tenir cura de les festes, i l’altra que ens creguem el nou excés verbal d’Antoni Camps: que la denúncia «és un atac a la festa i a tota Ciutadella».
Però tant de bo açò serveixi perquè la família de Núria Balcells se n’adoni que res no la tornarà a la vida, i acabi lliurant els diners a una ONG. I aquest poble demostri que no només s’uneix quan algú toca la festa. Perquè val més implicar-se de dever i no deixar sols a 20 voluntaris als Jocs Pla que posar 2.000 «Me Gustas» al Facebook…

2 Responses to “Tots a una”

  1. BERN dice:

    va quedar demostrat que el dispositiu de seguretat i d’emergències era molt deficient

    • Així és. Però una cosa és que fallàs l’operatiu de seguretat i l’altra, que aquest fet tingués una conseqüència directa sobre la mort. Crec que va influir més la velocitat del cavaller, al qual ja s’havia advertit anys enrera, i el «despiste» del matrimoni català. Ara bé, ningú no s’hauria d’escandalitzar perquè s’admeti a tràmit la denúncia. Hi va haver un mort i s’ha d’investigar, i és habitual en jurisdicció penal que les denúncies s’instrueixin contra una persona física. I per aquest motiu es va contra en Chiqui, que no va fer més que repetir l’operatiu de seguretat d’altres anys i, fins i tot, manifestar una major preocupació per la festa. Però per res més. En cap cas es pot cometre l’excés, un més, de dir que açò «és un atac contra la festa i Ciutadella». No senyor. És el funcionament habitual de l’administració de justícia quan hi ha una denúncia penal, perfectament lícita, ja que no som ningú per jutjar el que faríem tots noltrus si fos la nostra mare la que hagués mort as Pla. O és que si la dona es digués Moll, Pons o Bagur ho veuríem diferent?…

Leave a Reply