El cant de la sirena

Ens l’han tornada a colar. El 061 posa una ambulància més que l’estiu passat a Menorca, la sisena, i ja ens sembla que ha complert. Però quan miram la lletra petita, ens adonam de l’engany. Resulta que quatre de les sis ambulàncies d’emergències, inclosa la nova, són bàsiques. Així que seguim amb les dues mateixes UVI mòbils medicalitzades de tot l’any. Les mateixes del febrer en ple mes de juliol, en plena temporada. El mateix nombre d’ambulàncies de suport vital avançat, d’aquelles que ens poden salvar la vida, a l’hivern, amb 80.000 residents, i ara, quan la població a l’illa gairebé triplica aquesta xifra.

Així, no és gens d’estranyar que dia sí i l’altre també, cada vegada que hi ha un ferit per un accident o una baralla, sobretot a Ciutadella, sempre algú no pugui ser atès a hora, o hagi d’esperar una bona estona l’ambulància, o s’hagi de desplaçar ell mateix cap al Canal Salat.

Diu la gerent del 061, i també el comité d’empresa, que la dotació és correcta, llevat d’alguns «problemes puntuals». Com si aquests pocs casos no mereixessin la mateixa consideració, ni la mateixa atenció que aquells que sí tenen la sort de ser atesos de forma oportuna. Fins que hi hagi més de dos ferits greus, i llavors quedi palesa la insuficiència dels recursos sanitaris. Fins que, com va ocórrer enguany as Pla, no serveixi de res tenir més ambulàncies bàsiques quan les que de dever fan falta, les avançades, només són dues i estan cobrint una altra emergència just quan més es necessiten. I ja sigui massa tard.

«L’experiència -deia la poetessa xilena Gabriel Mistral- és un bitllet de loteria comprat després del sorteig». I no voldria estar jo en la pell de la gerent del 061, però si fos ella no dormiria massa tranquil·la pensant que pot passar alguna desgràcia per culpa de la seva imprevisió. Que ara, senyora, en aquesta petita i preuada illa, no som només 90.000 menorquins, sinó 200.000 persones, que també menjam, i nadam, i vivim. I podem morir per la manca d’una ambulància…

3 Responses to “El cant de la sirena”

 1. BERNAT dice:

  sí, david, és una presa de pèl en tota regla, la gerència del 061 bé es mereix una investigació i alhora auditoria per una planificació tan manvellada, però, els nostres consellers/diputats són de vacances pagades…. o açò sembla…

 2. javer dice:

  Benvolgut Senyor David Marques:

     Crec que abans d’emetre opinions sobre temes que pertenenecen a altres categories professionals hauria informar-se i documentar-se. Per al seu coneixement l’informo que la ràtio mitjà a nivell nacional d’UVI mòbil és d’1 per cada 140.000 habitants. Això vol dir que Menorca té el doble d’ambulàncies medicalitzades que la resta d’Espanya. A aquestes 2 UVI mòbils cal afegir-li un avió ambulància que tambiés és un mitjà sanitari medicalitzat. Un cop dit això també li vull informar que per al bon funcionament d’un servei d’emergències és essencial que aquest s’activi quan realment és necessari. Aquest tema de consciència ciutadana (o de manca d’informació) provoca que en un nombre molt elevat d’ocasions les ambulanias medicalitzades vagin a atendre casos que no comporten una urgència vital perquè algú truco al 061 per algun problema de salut que no és una emergència (situació en la qual una persona pot perdre la vida o quedar amb lesions irreversibles).
    Per resumir crec que els recursos són limitats si, però no insuficients, pel que l’únic que cal és optimitzar fent el millor ús possible d’ells.

  • Benvolgut, som una illa i aqui els paràmetres i les ratios a nivell nacional no valen. Lo que sí compta és que no podem tenir ses mateixes UVI mòbils es mes de febrer, amb 80.000 habitants, que s’agost, amb 200.000. I em sembla inqüestionable. Salut!

Leave a Reply